Navigácia

  • Deň Rómov

    Deň Rómov

    Deň Rómov bol pre nás všetkých príležitosťou si pripomenúť význam a bohatosť rómskej kultúry, zvykov, tradícií a dejín prostredníctvom kultúrneho programu. Táto akcia prebiehala v komunitnom centre v našej obci. Svojou návštevou nás potešili  mladí rómski umelci z tanečného súboru Čiriklore (v prekl. vtáčence) pod vedením choreografa Dušana Plichtu, ktorí nám prostredníctvom hudby, tanca, farieb a kvetov priblížili charakteristické črty rómskej kultúry. Pracovníčky TSP a KC sa nám postarali o ochutnávku tradičných jedál rómskej kuchyne. Žiaci si mohli pozrieť a vyskúšať rezbárske remeslo, s ktorým sa v dnešnej dobe stretávame veľmi málo.

  • DEŇ NARCISOV 2024

    DEŇ NARCISOV 2024

    Milí rodičia a priatelia našej školy, 

    Liga proti rakovine pomáha na Slovensku onkologickým pacientom a ich blízkym už 34 rokov aj vďaka známej zbierke Deň narcisov, ktorá sa bude konať i prostredníctvom dobrovoľníkov z našej školy už tento štvrtok - 18. apríla. Žiaci s pokladničkami budú v priebehu dňa prechádzať obcou. Budeme radi, ak sa pri nich pristavíte a svojim dobrovoľným darom podporíte onkologických pacientov. 

    18. apríla, pripnutím kvietku narcisu, môžeme vyjadriť spolupatričnosť onkologickým pacientom.

  • Exkurzia druhákov v Hornozemplínskej knižnici vo Vranove n/T

    Exkurzia druhákov v Hornozemplínskej knižnici vo Vranove n/T

    Dňa 16.apríla navštívili žiaci II.A Hornozemplínsku knižnicu vo Vranove nad Topľou. S pojmom knižnica sa naši druháci už stretli na hodinách čítania. Poniektorí pravidelne navštevujú našu školskú knižnicu Sovička. Teraz ju mali možnosť porovnať s oveľa väčšou, v ktorej sa nachádza nielen viac kníh, ale priestory sú väčšie a je delená podľa veku čitateľov. Pani knihovníčka porozprávala a oboznámila žiakov s fungovaním knižnice, s druhmi kníh, ktoré si môžu čitatelia vypožičiavať alebo prečítať priamo v knižnici. Žiakom urobila exkurziu po oddeleniach, ktoré sa tam nachádzajú. Zaujímavým miestom bola čitáreň, v ktorej sa nachádzala aj 3D tlačiareň, 3d šijací stroj a ukázala nám prácu a výrobky, pri ktorých sa využíva 3D kresliace pero. Žiaci sa zapájali do rozhovoru, odpovedali na rôzne otázky. Za odmenu mohli využiť hrací kútik, kde sa niektorí vyšantili, niektorí si prezerali knihy. Aj keď počasie bolo upršané, spokojní a plní nových zážitkov sme sa vrátili domov.

  • ZÁPIS DO 1. ROČNÍKA

    ZÁPIS DO 1. ROČNÍKA

    Naši budúci prváci mali dnes svoj veľký deň- Zápis do 1. ročníka.  Prvýkrát nakukli za brány našej školy a zblízka si pozreli miesto, kde budú onedlho tráviť väčšinu svojho času. Aj keď boli niekedy hanbliví a nesmelí, ukázali nám, čo sa naučili v materskej škole. Tešíme sa, že od septembra budeme spoločne spoznávať písmenká, číslice a objavovať doteraz nepoznané..  

  • Hviezda mesiaca MAREC

    Hviezda mesiaca MAREC

    Dochádzka v mesiaci marec bola oproti minulému mesiacu oveľa lepšia. Dvadsaťsedem žiakov nevymeškalo ani jednu vyučovaciu hodinu. Po prihliadnutí na správanie, počet Hliňáčikov za „Si super“ a plnenie si školských povinností získalo HVIEZDU MESIACA 22 žiakov. Víťazom blahoželáme a veríme, že budúci mesiac získa Hviezdu mesiaca ešte viac žiakov.

  • LES V ŠKOLE- projektové vyučovanie

    LES V ŠKOLE- projektové vyučovanie

    Započúvali ste sa už niekedy do zvukov lesa? My teda áno. V projektový deň sme skúmali všetko to tajomné a čarovné, ktoré nám les ponúka. Aspoň na malú chvíľu sme si vytvorili malé lesné spoločenstvo, v ktorom sme poznávali rôzne druhy rastlín, živočíchov a húb. A ako najlepšie môžeme vyjadriť obraz lesa? No predsa kresbou, maľbou, básňou alebo napríklad i spevom, zvukom a pohybom. Zároveň sme si uvedomili, že je dôležité starať sa a ochraňovať lesné spoločenstvo. Aktivity, ktoré sme zrealizovali si môžete pozrieť v našom fotoalbume.

  • "Buddy" v akcii alebo ako štvrtáci pomáhajú prvákom

    "Buddy" v akcii alebo ako štvrtáci pomáhajú prvákom

    Aj tento rok sa štvrtáci rozhodli spríjemniť prestávky našim prváčikom. V mesiacoch február a marec počas veľkých prestávok naučili mladších kamarátov rôzne hry, čítali s nimi knihy, nacvičovali písanie, počítanie a pomáhali s doučovaním po chorobe. Ako sa im to darilo, posúďte sami!

  • Čítanie veľkonočného príbehu

    Čítanie veľkonočného príbehu

    Dňa 25.3.2024 sme v ŠKD prijali pozvanie do komunitného centra v Hlinnom, kde sa uskutočnilo spoločné čítanie veľkonočného príbehu. Privítali nás pracovníčky komunitného centra, oboznámili stým, čo nás čaká a pustili sa do čítania. Čítali sme jeden príbeh v dvoch jazykoch a bolo to naozaj zaujímavé. Následne sme si vyrobili vlastnú záložku, ktorá bude peknou spomienkou na toto stretnutie.  

  • Marec- MESIAC KNÍH

    Marec- MESIAC KNÍH

    MAREC- MESIAC KNÍH sme na našej škole oslávili aktivitami počas celého týždňa. Zapojili sa všetci žiaci, od najmladších po najstaršie. Každý deň čítali učitelia žiakom rozprávky a zapojili sme sa aj do celoslovenskej súťaže "Čítajme si", kedy zasa čítali knihy deti. Okrem toho sme vymýšľali príbehy podľa obrázkov, súťažili o najkrajšie "krasopisne" napísaný príbeh či zahrali sa na ilustrátorov a nakreslili obal knihy. Zaujímavým spestrením pre žiakov bolo aj hľadanie ukrytých symbolov na chodbách školy, pomocou ktorých lúštili tajomné slová. Čerešničkou na torte bolo piatkové kino pre najaktívnejších žiakov. Týždeň rýchlo ubehol a my sa už tešíme na ďalšie aktivity, ktorých hlavným motívom bude kniha- najlepší priateľ človeka.   

  • SVETOVÝ DEŇ VODY

    SVETOVÝ DEŇ VODY

    Marec je tradične nielen mesiacom knihy, ale aj mesiacom rôznych environmentálne významných dní. V pondelok 18.3 sme si rovesníckym učením pripomenuli jeden z nich - Svetový deň recyklácie. Žiaci 4. ročníka si pripravili hravé aktivity, pomocou ktorých našim prvákom vysvetlili ako správne triediť odpad, ako farby pomáhajú pri recyklácii a prečo je separácia odpadu nielen v škole, ale aj doma a všade kde sme, veľmi dôležitá. V piatok sme sa pri príležitosti Svetového dňa vody obliekli do modrých tričiek, sladené nápoje sme vymenili za čistú vodu z vodovodu a dôležitosť vody a jej kolobeh v našej prírode sme si pripomenuli rôznymi aktivitami počas vyučovania i v ŠkD. Viac informácií nájdete v našej fotogalérii.

  • Deň bláznivých ponožiek

    Deň bláznivých ponožiek

    Každý rok si 21. marca pripomíname Svetový deň Downovho syndrómu. Jeho symbolom sa stali rozdielne ponožky. V tento deň si preto na každú nohu obúvame ponožky, ktoré na prvý pohľad spolu nesúvisia - líšia sa farbou, vzorom či veľkosťou. Tým dávame najavo, že si uvedomujeme odlišnosť ľudí s Downovým syndrómom, ale aj to, že ich podporujeme a ich inakosť chápeme. Všetci sme rozdielni a zároveň rovnakí. Zahoďme stereotypy, spojme naše odlišnosti a vykročme spoločne k inklúzii.

  • Jar už prichádza!

    Jar už prichádza!

    Nástup do ŠKD po prázdninách sa niesol v radostnom očakávaní Jari. Slnečné dni to len umocnili. Pripomenuli sme si, čím je jar typická. Jarné práce doma či v záhrade sme si aj prakticky vyskúšali. Zasadené semienka nám prekvapivo rýchlo vyklíčili. Prvá bola žerucha. Už tretí týždeň pozorujeme ako rastie fazuľka. Zatiaľ  púšťa len korienky, no čochvíľa vybehnú aj prvé lístky. V našom školskom sade sme tiež nezaháľali a pomohli upratať konáre po jarnom reze. Už sa tešíme na sladké jabĺčka, ktorými nás v septembri potešia jablone. Svojou usilovnou prácou, krásnymi vlastnoručne vyrobeným tulipánom ahyacintom sme 8.marca potešili naše žienky. Mimochodom, naše kvietky nikdy nezvädnú a tak môžu robiť obdarovaným radosť celý rok 

  • Zahraničná návšteva u nás

    Zahraničná návšteva u nás

    Dnes mali naši štvrtáci na hodinách slovenského a anglického jazyka vzácnu návštevu. Prišla sa nám predstaviť naša bývalá žiačka Nelly Ihnátová. Našim žiakom porozprávala o svojom školskom živote v Anglicku a porovnala ho s tým, čo videla u nás. Cez prestávku žiaci spoločne strávili čas kreslením a rozhovorom o tom, čo ich zaujímalo. Nelly, veľmi pekne ďakujeme za to, že si na nás našla čas!

  • Hviezda mesiaca FEBRUÁR

    Hviezda mesiaca FEBRUÁR

    Dochádzka v mesiaci február bola oproti minulému mesiacu oveľa horšia. Žiaci mali veľa vymeškaných hodín, najmä z dôvodu choroby. Takmer o polovicu sa znížil počet žiakov, ktorí sa stali Hviezdou mesiaca. V daný mesiac mali 0 vymeškaných hodín, slušné správanie, plnili si školské povinnosti a na hodinách boli aktívni, začo získali aj Hliňáčiky, ktoré im k celkovému hodnoteniu určite pomohli. Za mesiac február bude hrdo nosiť hviezdičku celkovo 11 žiakov našej školy.

    Víťazom blahoželáme!

  • Týždeň priateľstva

    Týždeň priateľstva

    Priateľ – je to najcennejšie, čo máme.“

    Týmto heslom o priateľstve a ešte mnoho inými sme si aj my pripomenuli Medzinárodný týždeň priateľstva. Žiaci 1. až 4.ročníka si navzájom vyrábali náramky priateľstva. Táto aktivita bola zameraná predovšetkým na utužovanie kolektívov, priateľstiev, vzájomnej pomoci,  slušnosti, ohľaduplnosti, čestnosti, gavalierstva a odvahy. K tomu, aby sa z ľudí stali priatelia netreba veľa, stačí začať milým slovom a úsmevom. Prečo? Pretože priateľstvo je veľmi vzácny dar!

  • Florbalový turnaj

    Florbalový turnaj

    Dnešný deň sa niesol v športovom duchu. Dlho očakávaný turnaj vo florbale priniesol prekvapenie, o ktoré sa postarala trieda IV.B. Svojou hrou a zanietením očarila povzbudzujúcich divákov aj učiteľov. Všetkým hráčom ďakujeme za športový zážitok a VÍŤAZOM GRATULUJEME.  

  • Projekt: S peňaženkou vo vrecku

    Projekt: S peňaženkou vo vrecku

    Finančná gramotnosť je dôležitou zručnosťou, ktorá deťom umožňuje lepšie rozumieť peniazom, správne hospodáriť a robiť informované rozhodnutia o financiách. V rámci projektu S peňaženkou vo vrecku sme komunikovali o peniazoch, triedili a poznávali mince, hrali sa na obchod, rozprávali o sporení a míňaní, vyrábali papierové peňaženky či pokladničky. Finančná gramotnosť je proces, ktorý sa vyvíja postupne. S trpezlivosťou a praktickými aktivitami môžeme pomôcť deťom lepšie pochopiť svet financií a naučiť ich zodpovednému hospodáreniu s peniazmi.

  • Teplákový deň

    Teplákový deň

    21.februára, pred jarnými prázdninami, sme si na škole opäť po roku zopakovali Teplákový deň. Tento deň sa niesol v duchu rovnocennosti . Navzájom sme si nezávideli svoje oblečenie. Žiaci aj učitelia vymenili rifle, či nohavice za pohodlné  tepláky, mikiny, či teplákové súpravy.  Cítili sme sa všetci naozaj pohodlne a takto uvoľnení sme sa zabavili pri hudbe, tanci, či rôznych cvičeniach.

  • eTwinning

    eTwinning

    Naši štvrtáci si cvičia svoje jazykové zručnosti nielen na hodinách angličtiny, ale aj prostredníctvom zaujímavých online stretnutí. Od septembra, kedy sme sa prvý raz stretli s novými eTwinningovými kamarátmi z Grécka a Rumunska, sa pravidelne stretávame a plníme zaujímavé spoločné výzvy. V jeseni sme pracovali na precvičovaní anglických, slovenských, rumunských a gréckych jazykolamov. Jazykolamy sme graficky spracovali do online 4-jazyčnej hovoriacej knihy a svoje sily sme si zmerali aj v súťažení. V jazykolamoch sa najviac darilo družstvu Dávida Mača, za čo bol, spolu s ostatnými zahraničnými kamarátmi ocenený certifikátom. V zime si štvrtáci vytvorili svojich avatarov, prostredníctvom ktorých sa lepšie spoznali s projektovými kamarátmi. Pred Vianocami sme si vymenili zahraničnú pohľadnicovú poštu, zmerali sme si sily vo vianočnom kvíze a vytvorili aj spoločnú elektronickú pohľadnicu. Vytvorili a hlasovali sme o najkrajšie projektové logo a spracovali sme prezentácie a videá o našej škole, dedine aj kraji, ktoré sme v rámci malých tímov aj prezentovali. Ako sa nám darí, uvidíte vo fotogalérii.

  • OTUŽOVANIE – Cesta, ako sa stať odolnejším

    OTUŽOVANIE – Cesta, ako sa stať odolnejším

    Silnejšia imunita, lepšia nálada, odolnosť voči stresu. To všetko a oveľa viac nám môže priniesť otužovanie. U nás na škole sme troška otužovania vniesli aj na hodiny Telesnej a športovej výchovy.  Pohyb a cvičenie na hodinách sme spestrili pobytom na čerstvom  vzduchu. Počas cvičenia nám náladu spríjemňovalo aj slniečko, ktoré aj keď zubato, ale príjemne sa na nás usmievalo.

strana: